Rekrutacja do placówek trwa cały rok ----- Rekrutacja do placówek trwa cały rok

Wizyta w gabinecie weterynaryjnym.

Dnia 03 października 2017 r. grupa Jagódki wraz z Panią Ewą i Beatą oraz rodzicami wybrała się na wycieczkę do Gabinetu weterynaryjnego ZWIERZAK z Kwidzyna.

Celem naszego spotkania było poznanie pracy weterynarza, uświadomienie dzieciom, że zwierzęta też chorują i wymagają pomocy i leczenia.

Przedszkolaki dokładnie obejrzały gabinet weterynaryjny, dowiedziały się na czym polega praca weterynarza. Pani doktor weterynarii opowiedziała o sposobie pielęgnacji zwierząt domowych, pokazała jak bada się i leczy zwierzęta, a także jak należy się zachować podczas kontaktu z niebezpiecznym zwierzęciem. Dzieci poznały narzędzia medyczne potrzebne do badania zwierząt. Z wielkim zaciekawieniem oglądały wszystkie pomieszczenia gabinetu. Pani weterynarz opowiedziała do czego służą znajdujące się w nich urządzenia. Dzieci poznały urządzenie do badania USG, mikroskop, stół do zabiegów operacyjnych. Dzieci brały aktywny udział w spotkaniu i chętnie opowiadały o swoich małych przyjaciołach i ich problemach ze zdrowiem. Pani weterynarz podkreśliła konieczność mycia rąk po każdym kontakcie ze zwierzętami.

Przedszkolaki pięknie dziękują za spotkanie!